Simposi sobre ètica i discapacitat

20 i 21 de juny de 2022
Lloc: Facultat de Lletres de la Universitat de Girona (Sala de Graus)

Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani (UdG)
&
Fraternitat Cristiana de persones amb discapacitat de Girona

Malalts, tolits, invàlids, subnormals, deficients, minusvàlids, discapacitats, persones amb discapacitat o amb diversitat funcional, persones injustament discapacitades per la societat.

Cal un mot que «ens» defineixi o identifiqui? Les paraules són una mera forma de descriure una realitat o també són creadores de realitat? És necessari i possible atrapar un col·lectiu tan divers en un concepte? Quin considerem que és el més apropiat? El nom ha de ser imposat des de l’exterior? L’ha de decidir el mateix col·lectiu?

Foucault, en la seva obra Les paraules i les coses, posa l’èmfasi en la parla, en el llenguatge com a xarxa que determina com veiem i experimentem la realitat i en com cada època construeix una bastida conceptual que vincula les paraules i les coses. Inspirats en el títol d’aquesta obra, proposem que el primer Simposi sobre la discapacitat se centri en la paraula que ens “separa” de la resta de la població, que ens identifica, i en tot allò que desplega i possibilita, tot allò que construeix i deconstrueix. Les paraules són generadores de realitats diferents, creen col·lectius i forgen identitats, però també són generadores d’exclusió, de segregació i ens pengen etiquetes, tot sovint, no desitjades.

Organització

La Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani fou creada amb l’objectiu bàsic d’organitzar cursos de pensament contemporani dirigits per pensadors eminents amb prestigi reconegut a escala internacional.

La Fràter de Girona és una associació sense ànim de lucre amb la missió de potenciar el creixement de la persona amb discapacitat i el seu desenvolupament integral a través d’activitats i vivències compartides, i treballar per una societat més igualitària, on tots els éssers humans, independentment de la seva discapacitat, puguin viure amb plena dignitat.

Descarregueu el programa en català o castellà, o el cartell en pdf.

Inscripció gratuïta (aforament limitat)

Per a més informació sobre la nostra política de privacitat i les dades personals recollides en formularis, consulteu la nostra pàgina Avís legal.